Total Pageviews

Thursday, 12 December 2013

8 TIP MENGURANGKAN PENGAMBILAN LEMAK DLM MAKANAN

  • Pilih bahagian daging tanpa lemak dan buangkan semua kulit serta lemak yang kelihatan sebelum masak.
  • Masak dengan menggunakan kuali tanpa lekat.
  • Gunakan minyak yang sedikit semasa menggoreng. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum menggoreng makanan untuk mengurangkan penyerapan minyak.
  • Kurangkan menggoreng makanan yang disalut tepung.
  • Pelbagaikan cara memasak seperti mengukus, merebus, membakar dan memanggang.
  • Serapkan minyak yang berlebihan dengan menggunakan kertas penyerap minyak.
  • Ubahsuai resipi untuk mengurangkan penggunaan santan. Gunakan susu tanpa lemak dan rempah asli sebagai ganti.
  • Gantikan makanan ringan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia

No comments:

Post a Comment